Skarpety gorskie - Textiler

Wszystko co dotyczy rekonstrukcji sylwetek austro - węgierskich żołnierzy z okresu I Wojny Światowej – porady, opinie, pomysły etc. oraz wszelkie sprawy nie pasujące do pozostałych działów

Skarpety gorskie - Textiler

Postprzez CK Dezerter » Wt cze 09, 2015 14:02

Czy ktos juz sie pokusil o kupno tych skarpet. Moze jakies opinie na ich temat?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
CK Dezerter
Hauptmann

Postprzez » Wt cze 09, 2015 14:02

Re: Skarpety gorskie - Textiler

Postprzez Wojtek » Śr cze 10, 2015 08:47

Proszę, długo wisiały na stronie Textilera "w zapowiedziach". Wreszcie się pokazały. Cena: 665.5 CZK. Nie jakoś bardzo drogo nawet :wink: Ale ja - my używamy już wełnianych getrów z demobilu armii szwedzkiej i uważam, że w zupełności wystarczą. Swoją drogą, w/g mnie takie getry sprawdzają się świetnie!
Śmierć żołnierska jest święta, i wszelki nakaz nienawiści maże,
Czy bratem był, czy też wrogiem, niech nikt nie pamięta,
Jednaką cześć i miłość winniśmy im w darze.

Dušan Jurkovič
Wojtek

Postprzez Michael » Pn mar 14, 2016 09:13

Po przetestowaniu skarpet Textilier'a w warunkach górskich osobiście odradzam. Skarpety moim zdaniem wykonane są z byt cienkiej "wełny" więc nie przewiduję długiego żywota skarpet. Kolejnym problemem jest to ,że skarpety ciągle spadają z łydki - nie posiadają one żadnego ściegu ściągającego ani gumy. Skarpety musiałem poprawiać co jakieś 20 minut. No i cena do najniższych nie należy.
Ostatnio edytowano Pn mar 14, 2016 17:03 przez Michael, łącznie edytowano 1 raz
Michael
Feldwebel

Postprzez CK Dezerter » Pn mar 14, 2016 16:48

To mnie nie pocieszyles. Moje skarpety z demobilu tak sie naciagly ze spadaja mi z nogi. Podobnie jak w twoim przypadku w czasie marszu opadaja mi mniej wiecej do polowy lydki.
Wojtek jak twoje skarpety sie trzymaja? Podobno od goracej wody welna sie kurczy. Tylko czy mi sie nie sfilcuja skarpety jak je tak potraktuje wrzatkiem? Ma ktos moze jakies doswiadczenie z kurczeniem welny?
A moze te skarpety trzeba wiazac na lydce pod kolanem aby nie spadaly? Orginalnie do skarpet powinno sie nosic spodnie typu knickerbockers czyli krotkie spodnie do kolana i tam skarpety sa trzymane przez zapinane sciagacze na koncach nogawek. Ale na zdjeciach z epoki widac ze do skarpet noszono rowniez spodnie z klasyczna dluga nogawka.
CK Dezerter
Hauptmann

Postprzez Wojtek » Śr mar 16, 2016 21:09

CK Dezerter napisał(a):Wojtek jak twoje skarpety sie trzymaja?

Moje trzymają się bardzo dobrze, nie mam problemów z opadaniem.

CK Dezerter napisał(a): Podobno od goracej wody welna sie kurczy. Tylko czy mi sie nie sfilcuja skarpety jak je tak potraktuje wrzatkiem?

Nie prościej zamówić sobie nowe za 20 zł? :wink:

CK Dezerter napisał(a): Orginalnie do skarpet powinno sie nosic spodnie typu knickerbockers

Ładniej brzmi Kniehose :twisted:

CK Dezerter napisał(a): Ale na zdjeciach z epoki widac ze do skarpet noszono rowniez spodnie z klasyczna dluga nogawka.

Z tego co zauważyłem na zdjęciach to chyba nawet częściej są używane z pantalonami. Myślę, że pantalony po prostu były tańsze i prostsze w wykonaniu przez co bardziej dostępne :wink:

Obrazek
Śmierć żołnierska jest święta, i wszelki nakaz nienawiści maże,
Czy bratem był, czy też wrogiem, niech nikt nie pamięta,
Jednaką cześć i miłość winniśmy im w darze.

Dušan Jurkovič
Wojtek

Postprzez CK Dezerter » Cz mar 17, 2016 12:52

Wojtek napisał(a):\
Nie prościej zamówić sobie nowe za 20 zł? :wink:

U nas ten towar jest mocno deficytowy. Gdzie te skarpety mozna znalesc po 20zl? Dawaj linka ino wartko :-)
CK Dezerter
Hauptmann

Postprzez » Cz mar 17, 2016 12:52

Powrót do Rekonstrukcja piechura