przez Wojtek » Cz mar 26, 2015 14:52
CK Dezerter napisał(a):W jednej z moich madrych ksiazek pisza ze pasy tornistra/plecaka powinny isc pod naramiennikami. Ale na zdjeciach z epoki widac ze bywalo z tym roznie.
Ar ju szur?
PLECAK.JPG
Bardziej niż mądrym książką wierzyłbym jednak regulaminowi
Oczywiście, na zdjęciach z epoki można zobaczyć paski od plecaków pod naramiennikami ale 90% jednak nosi je na naramiennikach.
CK Dezerter napisał(a):Czy planujesz zaopatrzec sie jeszcze w pchwe do bagnetu pomalowana w kolorze ochronnym? Czarne pochwy jak najbardziej wystepowaly ale widze ze masz pomalowana klamre i daszek u czapki wiec moze i pochwe pomalujesz?
Pomalowana pochwa to nie jest żaden problem. Jak tylko zaopatrzę się w przyzwoity bagnet podoficerski to tą pochwę przemaluję na kolor ochronny. Na razie tego nie robię bo i tak nie wystąpię w tych pomalowanych rzeczach ... Dlaczego? Ano dlatego, że w grupie rekonstrukcyjnej musi być jednolitość, a nikt poza mną nie ma malowanych gratów. Więc i ja nie będę ich na razie używał
CK Dezerter napisał(a): Zdjecia sylwetki w helmie wyszly swietnie, choc pod koniec wojny juz nie wywijano halsztuka na kolnierz, prawie wogole nie noszono juz pomponow a temblaki przy bagnetach noszono tylko od swieta. Ale ty jako weteran mozesz sobie na cos takiego pozwolic
Do zestawu pozno wojennego doloz koniecznie niemiecka lub austryjacka maske p-gaz.....wyposarzenie obowiazkowe
Wrzuc te zdjecia do rekosntrukcji sylwetki z lat 1917-1918. Ja w wolnej chwili dorzuce tez moje zdjecia!
Spokojnie ... To nie jest żadna rekonstrukcja. Po prostu chciałem zobaczyć jak wyglądam w hełmie na zdjęciach
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Śmierć żołnierska jest święta, i wszelki nakaz nienawiści maże,
Czy bratem był, czy też wrogiem, niech nikt nie pamięta,
Jednaką cześć i miłość winniśmy im w darze.
Dušan Jurkovič